2011 - Deti z Rumunska - Obec Sedliská - Oficiálna stránka obce

SEDLISKÁ
OFICIÁLNA STRÁNKA OBCE
Prejsť na obsah

2011 - Deti z Rumunska

Fotogaléria > 2011

Počas pobytu detí z Rumunska vznikli nové priateľstvá
Sedliská 27. júna (TASR) - Obec Sedliská v okrese Vranov nad Topľou pokračuje v tomto roku s tradíciou výletných pobytov, ktoré organizuje na svojej pôde pre zástupcov družobných samospráv. V týchto dňoch predstavila pamätihodnosti a atrakcie zemplínskeho regiónu prvýkrát aj zverencom detského domova, konkrétne z rumunského mesta Beclean.
S nápadom ponúknuť možnosť pre spoznávanie východného Slovenska deťom a mládeži z detského domova prišiel pravoslávny duchovný a bývalý riaditeľ krízového centra vo vranovskej mestskej časti Čemerné Ján Rusín po návšteve Rumunska. S myšlienkou následne oslovil samosprávu obce Sedliská, ktorá má s pobytmi pre deti zo zahraničia niekoľkoročné skúsenosti a sedemdňový výlet spoločne zorganizovali aj s pomocou viacerých sponzorov. Každodenné výpravy do okolia štartovali v týchto dňoch spred budovy miestnej školy, kde mali pozvaní návštevníci zabezpečené ubytovanie a stravu.
Podľa Rusínových slov pricestovalo do Sedlísk 20. júna deväť zverencov detského domova v sprievode viacerých dospelých. "Išlo o deti a mládež vo veku osem až 23 rokov. Vybrali sme tie, ktoré dosahujú najlepšie výsledky v štúdiu či správaní," poznamenal. Na budúci rok by mali následne podľa jeho slov navštíviť Rumunsko aj školáci zo Slovenska.
"Keď sme dostali pozvanie na návštevu na Slovensko, boli sme veľmi prekvapení a dobre nám to padlo, pretože mnohé z týchto našich detí zatiaľ neboli v zahraničí, ba dokonca ani mimo detského domova," povedala pre TASR jeho riaditeľka Sasarman Sanzaiana s tým, že pestrý program výletu na Zemplíne pozostával z návštevy viacerých školských zariadení Vranovského okresu, detského domova, rekreačnej oblasti Domaša, humenského kaštieľa a skanzenu, zrúcaniny hradu Čičva, ako aj obce Stakčín v okrese Snina. Nechýbali ani športové súťaže, pikniky a spoločné diskotéky za účasti miestnych školákov.
Podľa ďalšej účastníčky pobytu Olimpie Ababi viac ako zážitky či spoznávanie novej krajiny potešili rumunské deti práve nové vzťahy, ktoré nadobudli so slovenskými rovesníkmi. "Keďže mnohí nemajú rodiny, sú sirotami, priateľstvo je pre nich v živote naozaj to najdôležitejšie," uzavrela Ababi.

Návrat na obsah